Rajčata s kuskusem a rajskou omáčkou
5cm kousek zázvoru | 2 stroužky česneku, jemně nasekané | 100g kuskusu | 3 lžíce oliv. oleje | 50g rozinek | 50g piniových oříšků | 50g nasek. suš. meruněk | nastrouh. kůru a šťávu z jednoho citronu | menší hrst mátových lístků | 4 velká rajčata | 400g provensálské rajské omáčky | sůl | pepř
Předehřejte troubu na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Do malého hrnce dejte zázvor a česnek, přilijte 150ml vody a přiveďte k varu. Ihned odstavte a přimíchejte kuskus i olivový olej.
Po třech až čtyřech minutách, až se tekutina vsákne, přidejte ke kuskusu rozinky, piniové oříšky, propláchnuté sušené meruňky, citronovou kůru i šťávu a nakonec mátu. Dobře promíchejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.
Rajčatům odstraňte vršky (ale nevyhazujte je) a vydlabejte vnitřek. Naplňte kuskusem a přiklopte odříznutými vršky. Pak naplněná rajčata postavte do zapékací misky, zalijte je rajčatovou omáčkou a pečte doměkka; trvá to pětadvacet až třicet minut.